Ai carte, ai parte 

Digitalizarea volumelor din biblioteci, cu “ARROW Rights Information System”, acaparează Europa

În perioada 16-18 aprilie 2012, la Londra s-a desfăşurat o nouă ediţie a Târgului Internaţional de Carte (The London Book Fair), care a adunat laolaltă profesionişti din toată lumea. Specificul acestui târg este diferit de cel din România, The London Book Fair fiind un spaţiu global de negociere a drepturilor de autor şi de vânzare a acestora, precum şi un loc în care profesioniştii pot discuta despre problematici legate de distribuţia in print, audio, TV, digitală sau de film. La această ediţie au fost invitaţi numeroşi autori din China, iar focusul tematic al târgului a fost asupra acestei ţări, considerată una dintre arenele importante editoriale din acest moment. Au fost prezenţi peste 180 de editori din China şi 21 de scriitori reprezentativi, invitaţi cu această ocazie. Andra Rotaru, prezentă la această ediţie a Târgului, a scris un reportaj despre unul dintre cele mai interesante seminarii susţinute pe parcursul celor trei zile de Târg, legat de un nou sistem de digitalizare a volumelor din biblioteci, a arhivelor şi manuscriselor:

Seminarul „Go Digital Now! Quick and Easy Digitisation with the ARROW Rights Information System”, desfăşurat pe 17 aprilie 2012 la Cromwell Room, a adunat invitaţi de marcă: Sarah Faulder (Publishers Licensing Society), Piero Attanasio (CEO la mEDRA (multilingual European DOI Registration Agency), Dr. Christy Henshaw (Digitisation Programme Manager), Charles Oppenheim (Formerly Professor of Information Science at Loughborough University). Moderatorul evenimentului a fost Dr. Jim Parker (Director, Public Lending Right).

Dr. Christy Henshaw a prezentat programul ARROW (http://www.arrow-net.eu/), un sistem larg răspândit în Europa, constituit cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene, creat cu scopul de a simplifica procesul de identificare a drepturilor de autor asupra unei opere, a aparţinătorilor de drept de autor, prin identificarea autorilor, a editurilor care deţin aceste drepturi, precum şi a altor drepturi de titulari.

Personalităţile invitate la seminar au prezentat o imagine de ansamblu asupra peisajului juridic din Anglia şi Europa, cu privire la provocările cu care se confruntă bibliotecile când este vorba de proiecte ample de digitalizare, precum şi avantajele utilizării sistemului de digitalizare ARROW. De asemenea, s-au prezentat exemplificări despre cum funcţionează acest sistem în trustul Wellcome (http://www.wellcome.ac.uk/).

Tot Dr. Christy Henshaw a prezentat grafice ale Wellcome Trust şi cum funcţionează sistemul ARROW în cadrul său. Wellcome Trust, o fundaţie caritabilă globală, dezvoltă programe de îmbunătăţire a stării de sănătate a oamenilor şi animalelor, îi sprijină pe cei mai iluştri cercetători din domeniul biomedicinei şi medicinei umaniste şi investighează medicina din punct de vedere istoric şi cultural. Biblioteca trustului Wellcome a beneficiat de acest sistem ARROW. În bibliotecă se află resurse importante pentru studiul istoriei medicinei, colecţii de cărţi, manuscrise, arhive, filme şi imagini din istoria medicinei, din cele mai îndepărtate timpuri până în prezent. De asemenea, biblioteca Wellcome oferă o vedere din interior şi informaţii oricui îşi doreşte să înţeleagă medicina şi rolul ei în societate și acordă acces la o colecţie care se măreşte pe an ce trece, în domeniul biomedicinei.
În perioada 2010-2013 au fost realizate proiecte de proporţii de digitalizare a cărţilor: 2 000 de cărţi despre cercetare genetică, 14 000 de cărţi de la începutul tipăririi pe hârtie, precum şi digitalizarea unor arhive şi rapoarte despre sănătate.

Cărţile de genetică digitalizate aparţin unor autori din peste 50 de ţări (majoritari din USA şi Anglia), iar unul dintre scopurile urmărite este de a asigura, în viitorul apropiat, în jur de 2 000 de cărţi disponibile online. Problemele întâmpinate sunt, deseori, mari: există cazuri de opere orfane, de coautori care sunt imposibil de contactat. Pentru a putea digitaliza cât mai rapid şi eficient volume, ALCS şi PLS lucrează împreună şi utilizează sistemul ARROW pentru a testa fezabilitatea unui program de identificare a deţinătorilor de drepturi de autor: „Due diligence”. De asemenea, se încearcă o metodă prin care deţinătorii de drept de autor să fie răsplătiţi şi să se poată implica în programe de încurajare a accesului public gratuit la operele lor.

În urma unor statistici preliminare, s-a descoperit că există un procent de 15% de opere fără copyright şi un procent de 10% de deţinători de drepturi de autor neidentificaţi. În acest caz, biblioteca Wellcome va face disponibil gratuit, online, acele volume fără licenţă, „orfane” de autor, pe cele asupra cărora autorii îşi dau acordul să fie accesibile gratuit publicului, pe cele fără drept de autor, precum şi volumele fără licenţă, cu autori imposibil de contactat.

Mai multe informaţii la pagina web a AgenţiadeCarte.ro: http://www.agentiadecarte.ro/2012/04/fedcr-la-targul-international-de-carte-de-la-londra-editia-a-41-a/



Comenteaza

You must be logged in to post a comment.