Ai carte, ai parte 

15 mici artiști, într-o tabără de pictură la Sibiel și Ațel

Prima etapă a programului de educație culturală ”Forma și culoarea, elemente ale educației estetice”, propus și produs de Așezământul de Copii ”Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Națională a Fondului Cultural Național), s-a încheiat, de curând, printr-o tabără, la Sibiel și Ațel (județul Sibiu). 15 mici artiști au beneficiat de o tabără de pictură organizată în pitorescul sat Sibiel din Mărginimea Sibiului (7 zile) și comuna Ațel (4zile, în parohia evanghelică restaurată de Fundația ”Ioana Crăciunescu-Urgent”). Tabăra a fost coordonată de artistul vizual și universitarul Mihai Zgondoiu și de acuarelistul Vasile Popescu. Invitații speciali au fost scriitorii Ioana Crăciunescu și Dan Mircea Cipariu. Pentru cei 15 elevi invitați a fost o perioadă de acumulare de noi cunoștințe și deprinderi plastic, precum și oportunitatea de a vizita galeriile de pictură ale Muzeului Brukenthal și galerii de artă din Sibiu și Mediaș. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al programului.

Activitățile propuse în programul ”Forma și culoarea, elemente ale educației estetice” au debutat, în luna iunie, cu expoziția de pictură în tehnica acuarelei ”Tainele Copilăriei”, în cadrul Galeriei Așezământul de Copii ”Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, expoziție susținută de o parte din micii artiști din cadrul Atelierului de pictură coordonat de acuarelistul Vasile Popescu,  atelier ce ființează din 2013. 11 membri ai atelierului au expus 110 lucrări. Vernisajul s-a bucurat de o largă audiență, invitați din comunitatea rădăuțeană, dar și din alte județe ale țării. Timp de două săptămâni, în cursul lunii iulie, această expoziție a putut fi vizionată de amatorii de artă brașoveni, la, ”Galeria 0” din Brașov, o parteneră generoasă în realizarea obiectivelor proiectului.

În cadrul taberei de la Sibiel și Ațel s-au predat următoarele cursuri: Desenul după forme, obiecte (schița, construcția subiectului, elemente ale compoziției). Desen interactiv (joc). Desen/Culoare, reproduceri de icoane pe sticlă, după vizitarea Muzeului de Icoane pe sticlă, deci după înțelegerea spiritului acestui gen de pictură, a caracteristicei ,,tentei plate, naivitatea desenului etc. Fiecare lucrare a fost evaluată de fiecare participant, apoi criticile completate de cei doi îndrumători. Cei mai merituoși au fost premiați! Desen din imaginație, conceperea vizuală a ceva …nemaivăzut. Tema dată a fost ”extratereștri”. Lucrările au fost expuse – ca și-n cazul reproducerilor după icoane – și supuse evaluării fiecărui participant, pe bază de punctaj. Și-n acest caz cei mai inspirați au fost premiați. Desen/Culoare de peisaj montan. Pentru îmbogățirea surselor de inspirație s-au organizat două excursii în munții Cibinului: prima, până la Schitul Sibiel, iar a doua pe masivul Godea, într-un cadru mirific, admirat  și de academicianul istoric, Andrei Oțetea, fiu al Sibielului, dar și de prietenul său, cunoscutul poet și filozof Lucian Blaga. Desen plein air- peisaj sat montan Culoare peisaj sat montan. Desen/Culoare peisaj urban. Baza acestui demers, au constituit-o vizitarea burgurilor transilvane Sibiu, Mediaș și Sighișoara. Deasemenea s-au realizat schițe în comuna Ațel. S-au finalizat lucrări cu aceste subiecte, s-au executat un mare număr de schițe, care vor fi valorificate în atelier.

Cele mai reușite lucrări vor face obiectul unei expoziții la Mediaș, la Galeria CIRUS, în cursul lunii septembrie, și ,bineînțeles, și la Rădăuți.



Comments are closed.