Ai carte, ai parte 

Atelier de lucru cu genericul „Gestiunea colectiva a drepturilor de reproducere” la Chișinău

3Pe 14 septembrie, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) din Republica Moldova a fost gazda unui Atelier de lucru cu genericul „Gestiunea colectivă a drepturilor de reproducere”. Organizatorii evenimentului au fost AGEPI în cooperare cu Federaţia Internaţională a Organizaţiilor pentru Drepturile de Reproducere (IFRRO), Belgia, reprezentată de către dna Anita Huss-Ekerhult, Consilier General.

În cadrul atelierului au participat experţi ai organismelor de gestiune colectivă din România: „COPYRO” şi „Opera Scrisă.Ro”. La eveniment au mai fost prezenţi specialişti ai AGEPI şi reprezentanţi ai organizaţiilor de gestiune din Republica Moldova: Asociaţia Naţională pentru Protecţia Creaţiei Intelectuale (ANPCI), Asociaţia „Drepturi de Autor şi Conexe” (AsDAC),  AO “ReproMold”, precum şi ai Centrului de Licenţiere şi Administrare a Drepturilor (CLAD), Asociaţiei  Bibliotecarilor (ABRM), Întreprinderea Editorial-Poligrafică “Ştiinţa” şi “Maxiteh-ST” SRL.

Întrunind experţi ai organizaţiilor de gestiune a drepturilor de autor din Republica Moldova şi România, precum şi experţi internaţionali în domeniul gestionării drepturilor de reproducere, atelierul de lucru a avut drept obiectiv familiarizarea titularilor de drepturi (autori, edituri), a reprezentanţilor utilizatorilor (importatori, biblioteci), cu cele mai bune instrumente de gestiune colectivă a drepturilor de reproducere.

În deschiderea Atelierului, un cuvînt de salut a rostit Directorul general adjunct al AGEPI, Ion Ţigănaş. “Acest seminar are scopul de a dezvolta sistemul de gestiune colectivă pentru a-l face mai performant, pentru a-l face mai corect, mai transparent, pentru a fi considerat benefic atît de autori cît şi de reprezentanţii mediului privat”, a precizat Ion Ţigănaş.

În conformitate cu agenda atelierului de lucru, Anita Huss-Ekerhult a prezentat principalele prevederi ale Directivei Uniunii Europene privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe şi acordarea de licenţe multi-teritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piaţa internă. Despre experienţa Republicii Moldova privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor a vorbit Olga Belei, şef secţie respectarea legislaţiei, AGEPI. Totodată, Alexandru Selari, Director General OperaScrisă.ro, a prezentat informaţii despre experienţa României privind gestiunea colectivă a drepturilor de reproducere.

La finele atelierului a avut loc o masa rotundă. Au fost discutate subiecte ce ţin de practici şi instrumente de gestiune a drepturilor de reproducere, negocierea tarifelor pentru drepturile de reproducere, criteriile de stabilire a tarifelor, precum şi colectarea şi distribuirea remuneraţiei pentru reproducere. S-a vorbit şi despre relaţiile dintre organizaţiile de gestiune colectivă a drepturilor de reproducere cu titularii de drepturi. Participanţii şi-au împărtăşit din iniţiativele şi experienţele proprii privind gestiunea colectivă a drepturilor de reproducere.

Atelierul a fost util pentru participanţi, care şi-au exprimat dorinţa de a-şi aprofunda cunoştinţele în cadrul altor întîlniri sau ateliere de lucru de acest gen. Ei au accentuat importanţa unor astfel de evenimente pentru preluarea celor mai bune practici în domeniul gestiunii colective a drepturilor de reproducere.

2

sursa: http://www.agepi.gov.md

 



Comments are closed.