Ai carte, ai parte 

9 premianţi APLER

Luni, 28 noiembrie 2016, în Salonul Carol I al Bibliotecii Centrale Universitare din București, a avut loc a XVIII-a ediție a Galelor APLER – Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România. Partenerii Galei au fost Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor şi Librăria Open Art. Partenerii media au fost Radio România Cultural şi AgenţiadeCarte.ro. Juriul Premiilor APLER a fost format din prof.univ.dr. Silviu Angelescu (preşedinte), Ioan Groşan şi Pavel Şuşară. Au fost premiate cărţile, revistele şi apariţiile editoriale din anul 2015. Amfitrionii Galei au fost Ioan Cristescu, președintele APLER, și Dan Mircea Cipariu, vicepreședinte.

Premiul Cartea anului 2015 i-a fost acordat scriitorului Virgil Tănase pentru “Balurile. Balul de pe goeleta piratului orb” şi “Au înflorit iar vişinii şi merii”, cărţi apărute la Editura Muzeului Literaturii Române din Bucureşti. Premiul Revista anului 2015 a fost acordat revistei Cultura (director: Augustin Buzura, redactor-şef: Angela Martin). Premiul Editura anului 2015 l-a primit Editura Max Blecher (director: Claudiu Komartin), Premiul Graficianul de carte al anului 2015 a fost înmânat artistului vizual Mihai Zgondoiu pentru “AER DE BUCUREŞTI” de Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Mike Godoroja şi Mihai Zgondoiu, Editura Tracus Arte. Premiul Autorul român din diaspora i-a fost acordat doamnei Cora Botezatu (SUA) pentru “Colecţionarul de sunete” (cu ilustraţii de Petru Botezatu), Editura Tracus Arte. Premiul pentru Jurnalism cultural l-a primit scriitorul şi jurnalistul Cristian Teodorescu pentru articolele, interviurile şi comentariile publicate în săptămânaulul “Caţavencii”. Premiul Cea mai bună bibliotecă i-a fost acordat Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” din Brăila (domnului Dragoş Neagu, director general). Au fost acordate două Premii de Excelenţă dramaturgului Mihai Ispirescu (Premiul de Excelenţă Opera Omnia – 75) şi lui Sergio Faleschini, preşedintele producătorului de vin Vinarte (Premiul de Excelență pentru susținerea proiectelor de promovare a culturii scrise naționale).

În sală, printre invitaţi, s-au aflat academicienii Maya Simionescu, Eugen Simion şi Mircea Martin, regizorul Mircea Cornișteanu şi Mireille Rădoi, directorul general al BCU şi gazdă discretă a evenimentului. ”După cum știți, APLER este o asociație profesională care premiază editurile și publicațiile membre ale APLER. Însă, ca și anul trecut, și în acest an am premiat și publicații care nu sunt membre APLER. În fiecare an, în toate cele șaptesprezece ediții, aceste premii au fost finanțate și de Ministerul Culturii. Anul acesta, personal am decis să refuz să depun cerere la Ministerul Culturii pentru că nu m-am simțit într-o comuniune cu acest minister. Am avut chiar câteva meciuri verbale și eram convins că și dacă voi depune cerere ea va fi refuzată. Astfel încât decât să fii refuzat mai bine nu ceri nimic. Anul acesta se vor acorda premiile din fondurile APLER și cu sprijinul graficianului Mircia Dumitrescu, care a devenit un fel de sponsor al Galelor APLER. Cei premiați vor primi câte o lucrare sermnată de domnia sa. Vreau să spun că APLER-ul deține, prin editurile participante care fac parte din această asociație, cam 20% din piața de carte și de reviste culturale din România, ceea ce înseamnă din punctul meu de vedere un lucru bun. Pe de altă parte, știți foarte bine că nu cantitatea contează ci calitatea. În APLER sunt edituri care au ceva de spus, mai ales în zona de promovare a culturii românești. Acestea au fost și criteriile care au stat la baza premiilor. Președintele juriului anul acesta este prof.univ.dr. Silviu Angelescu. Alături de el au jurizat Ioan Groşan şi Pavel Şuşară.” – a declarat Ioan Cristescu, preşedintele APLER.

Gala Premiilor APLER s-a bucurat de momentele muzicale susţinute de Trio Călin Grigoriu (Călin Grigoriu-chitarist, Călina Epuran-violoncel şi Cezar Căzănoi-flaut). Cei 9 premianţi au primit diplome şi lucrări semnate de Maestrul Mircia Dumitrescu.

Președintele juriului, prof.univ.dr. Silviu Angelescu, a acordat Premiul Cartea anului 2015 scriitorului Virgil Tănase pentru “Balurile. Balul de pe goeleta piratului orb” şi “Au înflorit iar vişinii şi merii”, cărţi apărute la Editura Muzeului Literaturii Române din Bucureşti. ”Este vorba despre un autor român cu cetățenie franceză, pe care l-am cunoscut în timpul studenției. M-a impresionat atunci traducerea sa din Balzac, pe care o numise Povestiri deșucheate. Am întrebat care a fost soarta acelor traduceri, dar se spune că s-au pierdut. Virgil Tănase se află alături de noi și este din punctul meu de vedere un gest deosebit .”, a spus profesorul Silviu Angelescu.

Virgil Tănase: ”Într-adevăr, acela a fost un text fără noroc pe vremea aia. Marin Preda m-a îndemnat să traduc și a încercat să publice, dar nu s-a putut publica. Apoi am plecat din țară. Când m-am întors după 1989, Mircea Ciobanu mi-a mărturist că furase de la Cartea Românească un exemplar. A vrut să-l publice imediat după revoluție, dar apele erau tulburi. Sunt 30 de povestiri din cartea lui Balzac care născocește o limbă în stilul lui Rabelais și construiește aceste 30 de povestiri uluitoare, în care este vorba de sex, scrise cu delicatețe și cu un umor extraordinar. Sunt foarte mulțumit pentru acest premiu pentru că el marchează într-un fel reîntoarcerea mea în literatura română. Cărțile pe care le-a publicat editura Muzeului Național al Literaturii Române sunt rescrise complet, seamănă oarecum cu textele franțuzești. Ceea ce mă bucură e ceva subsidiar: fac parte și eu dintr-un juriu literar, Premiul pentru literatură europeană, și cel care aduce banii pentru premiu spune: bun, literatură, dar în ce măsură cel pe care vreți să-l premiați folosește premiul? Și vreau să cred că, sigur premiul îmi folosește mie, dar aș vrea ca faptul că mi-l dați mie să folosească și premiului. Datorită domnului Cristescu aceste cărți care puteau rămâne cărți în limba franceză au devenit cărți de literatură română”

Premiul Revista anului 2015 a fost acordat revistei Cultura (director: Augustin Buzura, redactor-şef: Angela Martin). “Începând din 13 octombrie, anul acesta, revista s-a relansat în eter pentru a-și împlini destinul digital. Ce a pierdut în materialitate a câștigat în vizibilitate și, după părerea mea, și în simpatia publicului, pentru că revista digitală a întinerit. Mai mulți critici tineri întâmpină în paginile ei creatori de ultimă generație și evenimente culturale de cea mai recentă actualitate, reușind să nu neglijeze echilibrul între trecut și prezent, între vechi și nou. Cei care au urmărit revista CULTURA de- a lungul anilor și-au dat seama probabil că suntem o revistă de caracter. Asta înseamnă că suntem o revistă de cultură, nu o revistă de propagandă. Așa s-a năsut ea să fie, așa a vrut-o directorul și fondatorul ei, domnul Augustin Buzura și așa cred că reușește să fie. Vă mulțumesc foarte mult în numele revistei CULTURA, în numele domnului Augustin Buzura pentru acest premiu, sunt bucuroasă să-i felicit pe toți premianții acestei Gale și să-i strâng mâna domnului Cristian Teodorescu care a fost primul redactor-șef al revistei înainte ca domnul Horia Roman Patapievici să o desființeze de la Institutul Cultural Român.”- a declarat doamna Angela Martin, redactorul-şef al revistei “Cultura”.

Dan Mircea Cipariu: ”APLER este singura asociație profesională care sprijină literatura română contemporană prin intermediul unei librării, care este pe strada George Enescu nr.8, Open Art. Premiul Editura anului 2015 se acordă Editurii Max Blecher (director: Claudiu Komartin), o editură care în ultimii ani a publicat autori ce au fost premiați la diferite concursuri și gale. La această editură puteți descoperi noile voci ale literaturii române contemporane, dar și autori din spațiul european. ”

Claudiu Komartin: ”Noi nu facem parte din APLER și asta e o notă bună pentru APLER, din punctul meu de vedere. Este o editură care se încăpățânează să publice poezie, într-o lume în care e foarte greu să faci asta. E un premiu pentru pasiune, pentru o formă de devotament împinsă la maxim și un premiu pentru un tip de nebunie pe care noi ne-am asumat-o în tomna lui 2010 când am început. E un premiu pentru cei 60 și ceva de scriitori pe care i-am publicat în acest an.  M-am bucurat că prin munca noastră am reușit să scoatem la iveală câțiva scriitori care nu mai erau chiar tineri.”

Premiul Graficianul de carte al anului 2015 a fost înmânat artistului vizual Mihai Zgondoiu pentru “AER DE BUCUREŞTI” de Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Mike Godoroja şi Mihai Zgondoiu, Editura Tracus Arte.

Mihai Zgondoiu: ”Am lucrat la AER DE BUCUREȘTI alături de oameni foarte frumoși și foarte buni din punctul meu de vedere. Mulțumesc foarte mult editurii Tracus Arte care s-a ocupat ca această carte să fie tipărită în condiții cât mai bune. Mulțumesc juriului și domnului Mircia Dumitrescu pentru gravură pe care o voi pune cu drag în colecția mea de artă contemporană.”

Premiul Autorul român din diaspora a fost acordat doamnei Cora Botezatu (SUA) pentru “Colecţionarul de sunete” (cu ilustraţii de Petru Botezatu), Editura Tracus Arte.

Cora Botezatu: ”Asocierea mea cu termenul, noțiunea de diaspora a creat două lucruri teribile pentru mine. Unul dintre ele a fost acela că, într-o bună zi, a trebuit să mă reînsoțesc cu patria mea de origine. Al doilea lucru teribil pe care l-a făcut diaspora pentru mine a fost să mă reîntregească cu ceea ce a fost România prin poezie. Colecţionarul de sunete este mărturia revenirii mele în România. Este un privilegiu pentru mine să pot primi acest premiu românesc, în prezența celui care mi-a fost profesor, domnul academician Eugen Simion. Domnnule profesor, vă dedic dumneavoastră acest premiu. Îi datorez acest premiu și lui Dan Mircea Cipariu, care a fost primul scriitor cu care m-am întâlnit când am revenit în România. Mulțumesc domnului director al Muzeului Național al Literaturii Române, juriului și tuturor.”

Premiul pentru Jurnalism cultural l-a primit scriitorul şi jurnalistul Cristian Teodorescu pentru articolele, interviurile şi comentariile publicate în săptămânalul “Caţavencii”.

Cristian Teodorescu: ”Vă mărturisesc că mă gândisem pe drum să spun niște vorbe, mai răutăcioase, cum se mai întâmplă să scriu înCațavencii, dar văzând cine se află în sală mi-am zis că trebuie să fii nebun să le spui unor prieteni răutăți, pe alea trebuie să le spui celor care le merită. E un paradox, dacă stați să vă gândiți mai bine, că o revistă de satiră, în special politică și de anchete are și două pagini de cultură. Mă simt dator să le mulțumesc colegilor mei de la Cațavencii pentru luxul că țin aceste două pagini de cultură într-o perioadă în care emisiunile de cultură dispar și revistele la fel. Mulțumesc și celor care se află aici și care vor ca în cultura românească ceea ce să conteze să fie valoarea, nu relațiile subterane, nu obiceiul prost de a manevra valoarea.”

Premiul Cea mai bună bibliotecă a fost acordat Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” din Brăila (domnului Dragoş Neagu, director general).

Dragoş Neagu: ”Anul acesta se împlinesc 135 de ani de când pe 23 august, la Sinaia, prin Decretul 2345, Regele Carol I semna înființarea Bibliotecii Publice și a Muzeului Ştiințific din Brăila. Mă gândesc la colegii care de-a lungul acestor 135 de ani au reuşit să creeze condițiile şi să mențină comunitatea alături de instituție. În urmă cu 3 ani am beneficiat de un nou sediu, care  a  devenit inspirațional pentru bibliotecari, astfel încât prin colaborare cu APLER putem să realizăm un Târg de carte prin care comunitatea să poată lua contact cu editurile, cu autorii. Mulțumesc APLER, juriului APLER. ”

S-au acordat două Premii de Excelenţă dramaturgului Mihai Ispirescu (Premiul de Excelenţă Opera Omnia – 75) şi lui Sergio Faleschini, preşedintele producătorului de vin Vinarte (Premiul de Excelență pentru susținerea proiectelor de promovare a culturii scrise naționale).

Mihai Ispirescu: ”diploma de față înseamnă pentru mine o cinste pentru care vă mulțumesc.”

Finalul Galei a fost punctat cu un cuvânt rezonant al domnului academician Eugen Simion: ”M-a suspendat Uniunea Scriitorilor, după 50 de ani, pentru că nu mi-am plătit cotizația. Ceea ce este adevărat. Eu n-am protestat, dar s-a supărat tot fostul meu coleg de facultate, Nicolae Manolescu, și tot el m-a insultat în presă. Adevărul e că nu mi-am plătit cotizația, dar tot atât de adevărat e că după 1990, mulți ani, Uniunea Scriitorilor nu m-a invitat niciodată și atunci nu m-am dus nici eu să stau la coadă să dau bani din buzunar să plătesc cotizația.  Dar, vă asigur, că nu am insomnii.  Mi-a plăcut și îmi place foarte mult ce se petrece aici și m-am gândit la ce se petrecea la Salonul oficial din Paris cu tinerii care erau refuzați de oficiali și construiau o expoziție vis-a-vis de Salonul oficial și după 50 de ani cei care expuneau la salonul refuzaților erau mari pictori ai Europei. Bănuiesc că se întâmplă același lucru cu dumneavostră. Vă cunosc pe toți și am o mare simpatie pentru voi. Sunt foarte bucuros că Virgil Tănase a luat acest premiu. Este un traducător excepțional. Vă felicit și pentru că publicați poezie. Ați premiat o editură care publică poezie. Eu sunt uimit cum reușiți să publicați poezie astăzi când poezia nu se mai vinde. Sunt bucuros că v-ați gândit la revista Cultura. Vă felicit pe toți.”

fotografii şi text de Simona IONIŢĂ



Comments are closed.