Ai carte, ai parte 

Programul de Carte, ediția a III-a, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor

afis-ziua-int-a-cartii-2014-MNLR_finalMiercuri, 23 aprilie 2014, între orele 12.00 şi 14.30, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti (Bdul Dacia nr.12, sector 1) organizează a treia ediţie a PROGRAMULUI DE CARTE, marcând, astfel, sărbătorirea Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. Cu acest prilej, publicul are ocazia să primească  o floare, o carte şi un poem şoptit. Locuitorii Municipiului Bucureşti pot dărui cărţi pentru Biblioteca Oraşului Voluntari, într-un program social susţinut de scriitoarea Gabriela Vrânceanu-Firea. În Rotonda MNLR, va avea loc DEZBATEREA DE CARTE – ”Cultura scrisă, element de securitate naţională?”. Invitaţi (în ordine alfabetică): Silviu Angelescu, Dan Mircea Cipariu, Lucian Chişu, Bogdan Ghiu, Marcel Popa, acad.Eugen Simion, acad. Răzvan Theodorescu. Moderatori: Ioan Cristescu & Anamaria Spătaru (Radio România Cultural). Organizatorii PROGRAMULUI DE CARTE sunt Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România, OPERA SCRISĂ.RO-societate de gestiune a drepturilor de autor şi Asociaţia EURO CULTURART. Parteneri media: Radio România Cultural şi www.agentiadecarte.ro

Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor este inițiată și sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie. În această s-a născut și a trecut la cele veșnice William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale: Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d’Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov sau Maurice Druon. Ideea a prins foarte repede, mai ales în Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe (23 aprilie!) a ajutat la promovarea evenimentului.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată “Ziua Bibliotecarului din România”. Începând cu 2005, în România, pe 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului din Româniași Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor.

Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România, OPERA SCRISĂ.RO-societate de gestiune a drepturilor de autor şi Asociaţia EURO CULTURART, organizează a treia ediţie a PROGRAMULUI DE CARTE, un program de evenimente mediatice cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale.

PROGRAMUL DE CARTE îşi propune să creeze anual, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii români, deţinători de drepturi de autor, pentru bibliotecarii români, în cadrul unor evenimente mediatice şi artistice, cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale. Programul are elemente de interactivitate şi se adresează, în special, adolescenţilor şi studenţilor, precum şi profesioniştilor industriei editoriale.

Sloganul PROGRAMUL DE C’ARTE pentru 2014 este: citeşti şi dăruieşti!

PROGRAMUL DE CARTE

-Ora 12.00-12.30, CIRCUITUL DE CARTE

Pe esplanada Muzeului Naţional al Literaturii Române, echipa proiectului condusă de scriitorul Dan Mircea Cipariu şi studenţii Facultăţii de Artă a Universităţii Hyperion din Bucureşti vor dărui trecătorilor o floare, un poem şoptit, precum şi o carte în format clasic sau electronic. Cărţile şi CD-ROM-urile vor fi dăruite de Muzeul Naţional al Literaturii Române, Filiala Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, precum şi de către editurile care fac parte din APLER.

-Ora 12.30-13.00, DARUL DE CARTE

O campanie socială prin care locuitorii Municipiului Bucureşti pot dărui cărţi pentru Biblioteca Oraşului Voluntari.

-Ora 13.00, Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, DEZBATEREA DE CARTE – “Cultura scrisă, element de securitate naţională?”. Invitaţi (în ordine alfabetică): Silviu AngelescuDan Mircea Cipariu, Lucian Chişu, Bogdan Ghiu, Marcel Popa, acad.Eugen Simion, acad. Răzvan Theodorescu. Moderatori: Ioan Cristescu & Anamaria Spătaru (Radio România Cultural)

Organizatori: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România -APLER, OPERA SCRISĂ.RO-societate de gestiune a drepturilor de autor şi Asociaţia EURO CULTURART.

Parteneri media: Radio România Cultural, revista „Cultura”,www.agentiadecarte.ro



Comments are closed.