Ai carte, ai parte 

Valeriu Mircea Popa, distins cu Premiul Opera Scrisă.Ro, la Gala Premiilor USR București

Marţi, 25 noiembrie 2014, ora 11.00, la sediul Primăriei sectorului 2 din Bucureşti, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Filialelor Bucureşti ale Uniunii Scriitorilor din România. Amfitrionul galei a fost Nicolae Manolescu, Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. Aceste premii, precum și decernarea lor, au fost susţinute de Primăria sectorului 2 şi  de primarul Neculai Onțanu pentru al zecelea an consecutiv. La Gala premiilor acordate de Filialele București ale Uniunii Scriitorilor din România au participat Nicolae Manolescu –preşedintele U.S.R., Gabriel Chifu– vicepreşedintele U.S.R,  criticul de artă Ruxandra Garofeanu şi numeroși scriitori. Juriile celor șase Filiale USR din București – Poezie, Proză, Traduceri, Critică literară, Dramaturgie, Literatură pentru copii și tineret – au stabilit mai multe premii Opera Omnia, Cartea anului, premii speciale sau pentru debut. Prima Filală care și-a anunțat premianții a fost  Filiala Poezie. Poetul Dan Mircea Cipariu, președintele Filialei Poezie a USR București, a înmânat premiile, nu înainte însă de a ruga participanții la Gală să țină un moment de reculegere în memoria poetei Cornelia Maria Savu. Printre laureaţi îi amintim pe Ioana Nicolaie, Ioana Ieronim, Ioana Diaconescu, Valeriu Mircea Popa, Simona Dumitrache, Bogdan Ghiu, Mircea Martin, Constantin Lupeanu, Nicolae Stan, Emil Lungeanu, Valentin Hoss-Longin, Răzvan Voncu, Dan Tărchilă. Poetul Nicolae Prelipceanu a primit Premiul Opera Omnia acordat de Primăria Sectorului 2 şi USR. AgenţiadeCarte.ro vă prezintă palmaresul oficial al Premiilor.

Filiala București – Poezie

Juriul a fost format din: Magda Cârneci, Dan Mircea Cipariu – preşedinte, Denisa Comănescu, Cornelia Maria Savu, Octavian Soviany.

Au fost acordate următoarele premii:

– Premiul Opera Omnia: Ioana Ieronim

” Sunt emoționată să văd atât de multă lume într-un loc care a știut să protejeze ani la rând cultura. Trebuie să spun că m-am trezit de dimineață cu un sentiment al nedreptății sorții, pentru că o ființă unică prin generozitatea, inteligența, dăruirea ei către ceilalți, Cornelia Maria Savu, nu mai este printre noi. Este pur și simplu ireparabil pentru acest moment pierderea ei, faptul că nu suntem împreună cu ea. Îi mulțumesc ei și celor care au făcut posibil acest premiu”, a declarat Ioana Ieronim.

– Premiul Cartea anului: Ioana Nicolaie – „Autoimun”, Editura Cartea Românească

A fost oferit de Primăria sectorului 2. Mircea Cărtărescu a fost cel care a ridicat acest premiu.

”Cu toate că nu am luat eu acest premiu sunt mult mai emoționat decât dacă l-aș fi luat eu. Este primul premiu pe care l-a luat Ioana în toată activitatea ei de scriitoare. Ea m-a rugat să mulțumesc în primul rând juriului care de data aceasta a fost compus din poeți, adică oameni care știu cu adevărat ce este poezia, ce este literatura. Le mulțumește tuturor și eu vă mulțumesc mult de tot”, a declarat Mircea Cărtărescu.

– Premiul Cartea anului: Ioana Diaconescu – „Nusakan”, Editura Timpul

”Ca și pentru Ioana Nicolaie, acesta este primul meu premiu de la Uniunea Scriitorilor și sunt cu atât mai emoționată și în același timp aș vrea să rog încă o dată, deși există probabil în mințile tuturor, următorul lucru: aveți mai mare grijă de poeți! Poeții sunt altfel de ființe decât orice altfel de om. Poeții, cum spuneam eu într-o poezie, au inima înfășurată într-o membrană de fum care se sparge ușor. Vă mulțumesc că sunteți cu mine aici, sunt fericită de câte ori am ocazia să fiu împreună cu colegii mei. Mulțumesc juriului și, acolo unde este, Corneliei. Mulțumesc întregii împrejurări care mă face atât de fericită și în același timp profund nefericită, înțelegeți de ce”, a declarat Ioana Diaconescu.

– Premiul Special „Opera Scrisă.ro”: Valeriu Mircea Popa – „Cercul de camfor”,

Editura Herg Benet

– Premiul pentru debut – Simona Dumitrache – „Viziuni mute”, Editura Palimpsest

” Sunt foarte bucuroasă că am primit acest premiu, fiind prima mea carte. Mulțumesc juriului, mulțumesc domnului Horia Gârbea care m-a susținut publicându-mă în revista ”Luceafărul de dimineață”, domnului Paul Aretzu, tatăl meu spiritual și, nu în ultimul rând, revistelor și scriitorilor care m-au publicat și premiat”.

Filiala București – Proză

Juriul a fost format din: Radu Aldulescu, Aurel Maria Baros – preşedinte, Ştefan Dimitriu, Alexandru Ecovoiu, Ştefan Mitroi.

– Premiul Cartea anului:  Nicolae Stan – „Ceaţă pe Tamisa”, Editura Cartea Românească a fost înmânat de domnul Radu Aldulescu.

”Am scris acest roman din curiozitatea de a afla ce gândește un personaj situat în anul 2091 despre noi cei de astăzi. Se cunoaște că noi suntem foarte critici cu epoca noastră. Am fost surprins să constat că personajul meu trăitor al anului 2091 ne privește pe noi cu multă nostalgie și cu multă simpatie. Mulțumesc juriului pentru că a avut încredere în acest roman”, a declarat Nicolae Stan.

– Premiul Cartea anului:  Emil Lungeanu – „Jocul”, Editura Betta

”Mulțumesc editurii Betta pentru că mi-a luat ”Jocul” în serios și mulțumesc juriului, organizatorilor și domnului președinte Nicolae Manolescu”, a declarat Emil Lungeanu.

-Premiul special pentru roman-document:  Valentin Hossu-Longin – „Canalul morții. Martor”, Fundaţia Academia Civică

”Acest premiu se datorează memoriei foștilor deținuți politici pentru care am scris această carte și pentru care primesc astăzi premiul”, a declarat Valentin Hossu- Longin.

Filiala Bucureşti – Traduceri literare

Juriul a fost format din: Mihai Maxim, Peter Sragher – preşedinte, Mariana Ştefănescu, Marina Vazaca, Luminiţa Voina-Răuţ.

– Premiul Cartea anului: Adrian Daniel Lupeanu, Mira Lupeanu, Constantin Lupeanu – „Părinţii Sistemului Filosofic Taoist. Lao Zi, Lie Zi, Zhuang Zi”, Editura Rawex Coms

Maria Balașa: ”Este o carte mare la propriu. Reunește cei trei filozofi taoiști: Lao Zi, Lie Zi, Zhuang Zi. Literatura contemporană chineză este aproape necunoscută în România. Avem de la cei trei traducători 37 de traduceri. Performanța nu este doar cantitativă ci sunt traduceri de excelență.”

”Editurile, sub presiunea timpului, forțează atât de mult traducătorii să dea cărțile foarte repede. Din chineză nu se traduce atât ușor și atunci unii cunoscători de chineză care ar trebui să traducă aceste cărți apelează la variante în engleză, franceză, lucru care sper că de anul viitor se va remedia. Noi nu agreăm să folosim  terțe limbi atunci când facem traduceri”, a declarat Peter Sragher, președintele Filialei București- Traduceri literare.

– Al doilea premiu Cartea anului: Bogdan Ghiu- traducere din franceză- ”Mii de platouri”, Editura Art

– Al treilea premiu- Antoaneta Olteanu pentru traducerea din limba rusă a romanului ”Părul Venerei” de Mihail Şişkin, Editura: Curtea Veche Publishing.

Filiala București – Critică literară, Eseistică şi Istorie Literară

Radu Voinescu, președintele Filialei București, Critică literară, Eseistică şi Istorie Literară, a prezentat juriul format din: Nicolae Bârna, Dan Cristea- președinte, Nicolae Georgescu, Eugen Negrici, Mihai Zamfir.

– Premiul Cartea Anului: Răzvan Voncu –„O istorie literară a vinului în România”, Editura Curtea Veche a fost înmânat de Dan Cristea, președintele juriului, acesta a declarat că ” Răzvan Voncu a scris o carte ca un vin bun.”

” Cartea nu este o istorie literară din perspectivă vini-viticolă. Nu este nici o istorie a vinului din perspectivă literară…Am constatat că premiile nu fac bine scriitorilor. Când iei premii amicii se plasează brusc, iar inamicii descoperă un nou motiv să te maltrateze în presă. Suntem contemporani cu Mircea Cărtărescu care merită demult un Nobel și gândiți-vă la ce tratament mediatic a fost supus doar pentru că e genial și are succes. Nici scriitorului însuși nu-i face bine premiul, ajunge să se creadă cine știe ce. Totuși, mă bucur că mi-ați acordat acest premiu. Mă bucur pentru că este un premiu profesional. E un premiu care mă onorează și mă obligă foarte mult.”, a spus Răzvan Voncu.

– Premiul pentru debut Corina Stoean – ”Constantin Țoiu. Studiu monografic”, Editura Tracus Arte

Doamna Clara Chirculescu, de la firma Achieve Global a înmânat premiul.

” Mă simt deosebit de onorată și foarte emoționată pentru acest premiu literar. Mulțumesc domnului profesor Eugen Negrici pentru sprijinul și încrederea acordată în realizarea tezei de doctorat ”Constantin Țoiu. Studiu monografic”, care s-a concretizat la inițiativa domnului profesor Andrei Bodiu în această carte. Mulțumesc și domnului Constantin Ţoiu, care prin creația sa atât de vastă m-a determinat să scriu această carte.”, a declarat Corina Stoean.

– Premiul Opera Omnia- Mircea Martin

Filiala București – Dramaturgie

Juriul a fost format din: Horia Gârbea – preşedinte, Mircea M. Ionescu, Emil Mladin, Sebastian Ungureanu, Lucia Verona.

”Mă bucur  foarte mult că pentru a zecea oară mă aflu pe această scenă pentru o decernare de premii. Aici foarte mulți autori au obținut premii și toți laolaltă dau greutate ceremoniei și desigur îi obligă pe cei care iau premii astăzi să scrie cât mai bine, să bucure cititorii și pe critici, dacă se poate. Juriul a hotărât să se arate exigent cu producția de dramaturgie pe anul 2013 și să ia în considerare doar acordarea unui premiu pentru debut pentru o scriitoare care chiar a lansat în 2013 prima carte, iar premiul Opera Omnia să meargă către un minunat coleg și un extraordinar scriitor care depășind pragul de 90 de ani de curând. Acesta ne îndreptățește și nouă speranțele că dramaturgii sunt mai longevivi decât autorii altor genuri. M-aș bucura să fie așa pentru toți colegii.”, a declarat domnul Horia Gârbea, președintele Filialei București- Dramaturgie.

– Premiul Cartea anului: Carmen Dominte – „Orașul de nisip”, Editura Tracus Arte

”Din păcate autoarea nu știa că va lua un premiu și nu se află în sală. Este vorba despre o tânără autoare, doctor în filologie. A fost doctorandă la domnul Mircea Martin, ceea ce cred că spune multe despre calitățile sale literare și teoretice. Scrie un teatru interesant, viu, de nuanță absurdă. Între timp i-a apărut și a doua carte, de unde rezultă că este și foarte harnică. Premiul însă îl ia pentru prima carte de teatru”, a declarat domnul Horia Gârbea.

– Premiul Opera Omnia: Dan Tărchilă

Filiala București – Literatură pentru copii și tineret

Juriul a fost format din: Dragoș Elena Bumbac, Geo Călugăru, Lică Pavel, Victor Gh. Stan – președinte, Gheorghe Zarafu.

A prezentat premiile domnul Victor Gh. Stan – președinte.

– Premiul Opera Omnia: George Șovu și Tudor Opriș

Premiul George Șovu a fost ridicat de către soția autorului care a mulțumit juriului și organizatorilor. ”Îmi pare foarte rău că soțul meu fiind foarte bolnav nu a putut să fie astăzi aici, dar în numele lui mulțumesc tuturor și vă asigur că acest premiu aduce o lumină în viața unui om foarte bolnav”, a declarat domna Șovu.

– Premiul Cartea anului:  Petre Crăciun – „Basme”, Editura Zorio

”Sunt foarte emoționat. Cartea Basme, scrisă de mine și ilustrată de Anca Smărăndache, face parte dintr-un proiect mai amplu, de 7 volume. Deja volumul al doilea care se numește ”Basme pentru familia mea” a apărut la Târgul Gaudeamus. Povestea continuă. Eu cred în basme, în basmele românești”, a declarat Petre Crăciun.

De asemenea, Primăria sectorului 2 a acordat un premiu Opera Omnia poetului Nicolae Prelipceanu.

Simona IONIŢĂComments are closed.