Ai carte, ai parte 

Organismul de gestiune colectivă PERGAM prejudiciază autorii de opere scrise cu peste 2.000.000 RON

logo1.Opera Scrisă.Ro – Societate de Gestiune a Drepturilor de Autor cu sediul în str. Boteanu nr.1, et.1, corp Boema, Sectorul 1, București, România, C.I.F. RO29976688, desemnată prin Decizia Directorului General al ORDA nr. 8/02.02.2012 drept organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul operelor scrise, reprezentată legal prin Director General/Administrator General Alexandru Șelari, vă aduce la cunoștință faptul că organismul de gestiune colectivă pentru drepturile de autor din domeniul operelor științifice – PERGAM prejudiciază autorii de opere scrise cu peste 2.000.000 lei noi. 

Potrivit datelor cu privire la sumele încasate și datorate de către societatea PERGAM către COPYRO și respectiv Opera Scrisă.Ro din remunerațiile compensatorii pentru copia privată și retransmitere prin cablu, până la sfârșitul anului 2013 societatea PERGAM datorează aproximativ două milioane lei noi. Raportul privind sumele datorate poate fi vizualizat de aicisau de mai jos:

De asemenea, pentru anul 2014 nu au fost publicate sau comunicate date cu privire la sumele datorate COPYRO și respectiv Opera Scrisă.Ro. Având în vedere sumele anual colectate și cuvenite autorilor de opere scrise, estimativ pentru anul 2014, societatea PERGAM ar mai datora alți 2.000.000 lei noi.

Opera Scrisă.Ro și COPYRO au efectuat peste zece demersuri către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor și către PERGAM cu privire la comunicarea și plata sumelor datorate, cu toate acestea fără rezultat. Mai mult decât atât, legea prevede că organismul de gestiune colectivă colector unic (cazul PERGAM) are următoarele obligații față de organismele beneficiare: să comunice trimestrial sumele colectate; să efectueze repartițiile în cel mult 6 luni de la colectare și să efectueze plata sumelor colectate.

pergam.roVă reamintim faptul că societatea PERGAM este organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor din domeniul operelor științifice. Este colector unic pentru remunerațiile din retransmitere prin cablu cuvenite tuturor autorilor de opere scrise desemnată prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) și a fost colector unic pentru copia privată până la data de 23.02.2014.

Director General/Administrator General

Alexandru ŞelariComments are closed.