Ai carte, ai parte 

Târgul Naţional al Cărţii de Poezie /Festivalul Internațional de Poezie București

În perioada 14-18 mai 2014 se desfășoară ediția a V-a a Târgului Național al Cărții de Poezie / Festivalul Internațional de Poezie București (TNCP / FIPB) ”Tu Nu Citești Poezie?” Organizatori principali: Muzeul Naţional al Literaturii Române, Bucureşti (MNLR) și Asociația Euro CulturArtCo-organizatori: Institutul Cultural Român și Teatrul Naţional de Operetă ”Ion Dacian”.  Parteneri: Asociaţia Difuzorilor şi Distribuitorilor de Carte din România (ADEPC)Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER)OPERA SCRISĂ.RO-Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor, Uniunea Scriitorilor din România – București – Secția PoezieBiblioteca Metropolitană, BucureștiFundația DignitasLibrăria BastiliaClub La ScenaTramvaiul 26Parteneri media:AgenţiadeCarte.ro, Radio România Cultural, Observator Cultural, Cultura, România Literară. Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP) şi Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) sunt  produse ale unei iniţiative culturale care îşi propune să reintroducă în spaţiul public conceptul de poezie contemporană vizibilă şi interactivă. În 2014, TNCP este la cea de-a cincea ediţie în care poezia, cartea de poezie, poeţii şi revistele de cultură care publică poezie vor fi  protagonişti ai unui eveniment inedit în spaţiul românesc post-decembrist, un festival unic ce pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil.

FIPB, în 2014 este la cea de-a doua ediţie în care ne propunem să aducem în faţa publicului românesc poeţi veritabili, vizibili, influenţi din spaţiul european, care pot oferi o perspectivă de ansamblu asupra fenomenului poetic contemporan şi care prin interacţiune cu publicul autohton pot sugera o panoramă corectă, la zi, a fenomenului poetic viu.

Principiul după care selectăm autorii străini invitaţi la festival este notorietatea în mediile din care fiecare dintre aceştia provin. Astfel, toţi autorii străini invitaţi la FIPB sunt poeţi cunoscuţi şi influenţi în cultura lor nativă, au volume traduse în mai multe limbi de circulaţie, sunt redactori sau colaboratori ai unor reviste sau platforme culturale de impact. Dincolo de prezentarea propriei poezii, încercăm să invităm la FIPB oameni care contribuie activ în momentul de faţă la restructurarea fenomenului poetic şi care pot, în dezbaterile festivalului, să prezinte un tablou cât mai divers şi mai autentic al fenomenului poetic european.

TNCP şi FIPB, dincolo de miza reintroducerii în spaţiul public a ideii de poezie contemporană vizibilă şi interactivă, sunt două festivaluri simultane care au apărut din necesitate. Bucureştiul este printre singurele capitale europene care nu au avut un Festival de Poezie de mare amploare până în urmă cu cinci ani. TNCP şi FIPT au venit să suplinească acest deficit major, care pune poezia ca gen literar, dar şi poeţii, în spaţii periferice de promovare.

Obiectivele principale ale proiectului sunt:

1. Readucerea poeziei în atenţia publicului larg. Pagina de internet a TNCP/FIPT a fost vizualizată de peste 25000 de vizitatori în timpul desfăşurării ediţiilor de până acum, generând numeroase discuţii între utilizatorii de internet şi fiind recomandată de numeroase site-uri şi bloguri. Târgul de carte de poezie organizat în timpul festivalului a fost vizitat de peste 4000 de oameni, atrăgând atenţia asupra TNCP/FIPT.

2. Promovarea editurilor şi a revistelor culturale care publică poezie. Amplasarea celor 20 de standuri, în medie, ce au reunit poezie din toată ţara a făcut din TNCP/FIPT, dincolo de ideea de Festival, cel mai amplu târg dedicat exclusiv poeziei din România, un model de promovare ce se cere de urmat şi de alte oraşe ale ţării. Vânzarea volumelor de poezie a fost o altă ţintă atinsă, suma totală încasată de editurile prezente în Târg fiind de aprox. 28 000 de RON pentru toate cele patru ediţii de până acum, bani încasaţi exclusiv de către editorii care au trimis cărţi de poezie pentru vânzare în cadrul evenimentului.

3. Producerea unui spectacol poetic de amploare. Organizarea profesionistă a lecturilor publice de poezie (cu autori din ţară şi din străinătate, din toate generaţiile), vizualizările de filme, organizarea unor sesiuni de poetry performance au fost activităţi ce au beneficiat de aprecierea publicului, atingând standardele occidentale ale promovării poeziei în spaţiul public. Un element important în acest sens a fost şi oferirea unui onorariu fiecărui poet ce a susţinut o lectură, arătând în acest fel respectul acordat poeziei şi creatorilor ei. S-a realizat în acest fel familiarizarea publicului cu producţia poetică contemporană şi cu autorii de poezie contemporană.

4. Dezbaterea aspectelor problematice actuale ale poeziei. Organizarea de colocvii şi de mese rotunde internaţionale (16 în cele patru ediţii de până acum), au incitat numeroase opinii atât din partea invitaţilor cât şi din partea publicului, lucru care s-a dovedit de foarte bun augur, întregind în felul acesta seria actorilor importanţi din domeniul poeziei: Poeţi, Editori, Jurnalişti, Traducători, Critici literari, Profesori universitari.

5. Readucerea în atenţia mass-media a importanţei actului poetic. Realizarea a 12 reportaje video, publicarea a peste 200 de anunţuri pe internet legate de evenimentele din cadrul celor patru ediţii anterioare, 8 parteneriate media solide ce au asigurat o bună vizibilitate radio, pe internet şi în presă (atingând astfel un public indirect de peste 24000 de oameni) considerăm că au contribuit cu succes la aducerea în atenţia publică a TNCP/FIPT. Totodată cele peste 80 de bannere, (1/3 m) cu sigla festivalului şi cu poeme selectate din importanţi autori români care nu mai sunt în viaţă, diseminate în tot centrul Bucureştiului au avut impactul mediatic scontat atrăgând câteva sute de iubitori de poezie.

6. Prezentarea unei secţiuni cât mai diverse şi mai generoase din poezia contemporană europeană. La primele patru ediţii TNCP au participat peste 170 de poeţi români contemporani, numărul trecând de 200 odată cu cea de-a cincea ediţie din 2014.

La prima ediţie FIPB, din 2013 au participat Ales Debeljak (Slovenia), SinisaSocacnin (Serbia), Martin Felder (Elveţia), LidijaDimkovska (Slovenia) Ivan Dimitrov(Bulgaria), Alexandru Vakulovski (Rep. Moldova).  Anul acesta lista este mai extinsă, onorându-ne cu participarea Yolanda Castano (Spania), Ana Brnardić Oproiu (Croaţia), DénesKrusovszky (Ungaria), Peter Rácz (Ungaria), Adam Borzič (Cehia), Marko Pogacar (Croaţia), Andrea Inglese (Italia), Jana PutrleSrdic (Slovenia), Dumitru Crudu (Rep. Moldova), Alexandru Vakulovski (Rep. Moldova), Hose Pablo (Rep. Moldova).

Nume, autori, texte care, suntem siguri, nu vor înşela aşteptările celor cu adevărat interesaţi de poezie.

Prin organizarea acestui amplu eveniment cultural dedicat poeziei organizatorii şi partenerii lor arată deschiderea către fenomenul literar viu şi angajarea sa în crearea unui precedent la înălţimea evenimentelor de acelaşi fel din Uniunea Europeană.

Este timpul să punem miza pe Poezie: TNCP / FIPB

Programul târgului:

–          12.00 – 20.00

Echipa de proiect:

Ioan Cristescu – Director General al Muzeului National al Literaturii Române

Cosmin Perţa – Director Festival (Tel.: 0740.690.300)

Gabriela Mareş – PR, Relații Publice, MNLR. (Tel./ Fax: 021/212.58.46)

Gina Ciolpan – ITC, MNLR. (Tel./ Fax: 021/212.58.46)

Ioan Groșan – PR, Relații Publice, MNLR. (Tel./ Fax: 021/212.58.46)

Anna Maria Orban – Art director Festival

Mircia Dumitrescu – Viziune grafică Festival

Emilia Petre – coordonator producţie

Victor Potra – transmisiune online

PROGRAMUL EVENIMENTELOR:

Miercuri, 14 mai:

* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12

Ora 14.00 – Conferinţă de presă. Deschiderea Festivalului Internațional de Poezie București/ TNCP

Participă: Marcel Nicolaescu (Viceprimar, Primăria Municipiului București), Emanuel Papagheorghiu (Director Executiv – Direcția pentru Cultură, Învățământ, Turism, Primăria Municipiului București), Dan Mircea Cipariu (Președinte Asociația Euro CulturArt), Ioan Cristescu (Director General al Muzeului Național al Literaturii Române), Leonard Artur Horvath (Director Administrația Fondului Cultural Național)

* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12

Ora 16.00 – Lansări de carte:

Editura Eikon

Traian Furnea, Niște poezii, ediție îngrijită de Iulian Boldea

Flaviu Predescu, Secretul secretelor (va citi și din volumul în curs de apariție –Obsesia gesturilor)

Darie Magheru, SCRIERI, Volumul I – Poeme

George Precup, Dolor sau jupuind îndoiala

Ion Maria, Când vor veni extratereştrii

Dan Anghelescu, Şi atunci ar fi trebuit să vorbesc… (Elegii) / À ce moment j’aurais dû parler (Élégies)

Eliza Macadan, Transcripturi din conștientAnotimp suspendat

* Librăria Bastilia, Piața Romană nr. 5

Ora 18.00 – Lecturi publice de poezie:

Marin Mălaicu Hondrari, Ioan Es Pop, Dan Sociu, Cătălina Matei, Dan Iancu, Codruța Simina, Octavian Soviany, Teodor Dună, Domnica Drumea.

Moderator: Ioan Groșan

Joi, 15 mai:

* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12

Ora 13.00 – Dezbatere:

Rotonda 13” – Radu G. Ţeposu

Invitaţi: Lucian Perţa, Ioan Grosan, Ion Mureşan, George Ţâra, Ioan Buduca, Florin Iaru, Filip Florian, Cosmin Perţa, Ioan Buduca, Ion Bogdan Lefter.

Moderator Ioan Cristescu

* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12

Ora 15.00 – Lecturi publice de poezie: In memoriam Traian T. Coșovei & Andrei Bodiu

Ion Mureșan, Lucian Perţa, Caius Dobrescu, Marius Oprea, Simona Popescu
Moderator: Teodor Dună

* Biblioteca Metropolitană, Sala de conferinţe, Strada Tache Ionescu nr. 14

Ora 17.00 – Lecturi publice de poezie:

Ioana Greceanu, Rodian Drăgoi, Mariana Filimon, Lucian Vasilescu, Valeriu Mircea Popa, Andrei Novac, Niculina Oprea, Aura Christi, Clara Mărgineanu, Floarea Ţuţuianu, Dana Banu, Magda Cârneci

Moderator: Dan Mircea Cipariu

* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12

Ora 18.00 – Concert: Ada Milea & Bogdan Burlăcianu & Cristian Rigman

ALCOOL, după CARTEA ALCOOL a poetului Ion Mureșan

Tramvai 26, Strada Cercului, nr. 6

Ora 19.00 – Lecturi publice de poezie:

Nora Iuga, Laura Dan, Andra Rotaru, Doina Ioanid, Dumitru Bădiţa, Mihail Gălăţanu, Cătălina Bălan, George Chiriac, Șerban Axinte, Matei Hutopilă, Dmitri Miticov, Andrei Zbârnea, Liviu Uleia, VikuZen

Moderator: Cosmin Perța

Vineri, 16 mai:

* Biblioteca Metropolitană, Sala de conferinţe, Strada Tache Ionescu nr. 14

Ora 17.00 – Lecturi publice de poezie:

Ștefan Baghiu, Dumitru Crudu, Svetlana Cârstean, Denisa Pișcu, Stoian G. Bogdan, Dan Mihuţ, Aida Hancer, Silvia T., Simona-Graţia Dima, Adrian Suciu, Tiberiu Neacșu, Eugenia Țarălungă, Luminița Dascălu, Diana Caragiu, Florin Caragiu.

Moderator: Ioan Groșan

* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12

Ora 18.00 – “Gala Poezie de 10! Cele mai bune cărţi de poezie ale anului 2013”

Invitatul special al Galei este Maestrul Mircea Dinescu.

Ştefan Baghiu, Spre Sud, la Lăceni, Editura Cartea Românească

Bogdan Coşa, O formă de adăpost primară, Editura Cartea Românească

Claudiu Komartin, Cobalt, Casa de Editură Max Blecher, Bistrița

Angela Marcovici, Intimitate, Editura Charmides, Bistrița

Viorel Mureşan, Salonul de toamnă, Editura Tracus Arte

Ioana NicolaeAutoimun, Editura Cartea Românească

Ioan Es. Pop, 1983. Marş. 2013. Xanax, Editura Charmides

Dan SociuVino cu mine ştiu exact unde mergem, Editura Tracus Arte

Eugen Suciu, Ţeasta, Editura Tracus Arte

Krista Szöcs, Cu genunchii la gură, Editura Charmides

Cu participarea extraordinară a actriţei şi scriitoarei Ioana Crăciunescu şi a muzicienilor Gabriela Costa (voce) si Alex Man (chitară).

Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ioan Groşan

Organizatori: EURO CULTURART, MUZEUL NAŢIONAL AL LITERATURII ROMÂNE DIN BUCUREŞTI, TEATRUL NAŢIONAL DE OPERETĂ “ION DACIAN”.

Coorganizatori: APLER, USR Filiala Bucureşti Poezie, Opera Scrisă.Ro.

O coproducţie Radio România Cultural.

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri media: “Cultura”, Observator Cultural”, “România literară” şi AgenţiadeCarte.ro.

* Cafeneaua La Muzeu, Str. G-ral Christian Tell nr. 27

Ora 19.00 – Lecturi publice de poezie:

Yolanda Castano, Ana Brnardić Oproiu, DénesKrusovszky, Peter Rácz, Adam Borzič, Marko Pogacar, Andrea Inglese, Jana Putrle Srdic

Moderator: Cosmin Perța

Sâmbătă, 17 mai:

* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12

Ora 10.30-12.30 – Ateliere educaționale pentru elevi – Ghidușii muzeelor

* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12

Ora 14.00 – Dezbatere: Poezia europeană încotro?

Moderator: Cosmin Perţa

Invitați: Yolanda Castano, Ana Brnardić Oproiu, Dénes Krusovszky, Peter Rácz, Adam Borzič, Marko Pogacar, Andrea Inglese, Jana Putrle Srdic, Svetlana Cârstean

* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12

Ora 16.00 – Lansare de carte: Ruxandra CesereanuCalifornia pe Someș, editura Charmides,

Prezintă: CosminPerța

* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12

Ora 17.00 – Recital: Cvintetul AEROS

Ştefan Diaconu (flaut), Cristina Cincan (oboi), Andi Andrieş (corn), Manuela Ionelia Ghiţă (fagot), Alexandru Avramovici (clarinet).

În program: George Gershwin – Două preludii; Claude Debussy – Golliwogg’s cakewalk; Herman Stein – Sour suite; GyorgyLigeti – Șase bagatelle; Bela Bartok – Șase dansuri româneşti; Serghei Rahmaninov – Polka italiană; Johann Strauss – Tritsch-tratschpolka; Zequinha Abrieu – Tico tico; Alexey Rubstov–Frivolity

*  MNLR, Bdul Dacia nr. 12

Ora 18.00 – Teatrul MASCA

* Cafeneaua La Muzeu, Str. G-ral Christian Tell nr. 27

Ora 19.00 – Lecturi publice de poezie:

Bogdan Ghiu, Eugen Suciu, Ioana Crăciunescu, Angela Marinescu, Ana Dragu, Florin Partene, Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Moni Stănilă, Marius Conkan, Hose Pablo, Andrei Doboș, Rareș Moldovan, Dan Coman, Vlad A. Gheorghiu

Moderator: Ioan Groșan

* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12

Ora 21.00 – Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a VI-a

Adrian Alui Gheorghe, Daniel Bănulescu, Romulus Bucur, Magda Cârneci, Ruxandra Cesereanu, Rita Chirian, Dan Mircea Cipariu, Denisa Comănescu, Ioana Crăciunescu, Tudor Creţu, Ioana Diaconescu, Marian Drăghici, Teodor Dună, Horia Gârbea, Florin Iaru, Ioan Matiuț, Ion Mureşan, Viorel Mureşan, Cosmin Perța, Nicoleta Popa, Bogdan O. Popescu, Nicolae Prelipceanu, Andra Rotaru, Cornelia Maria Savu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Amelia Stănescu, Robert Şerban, Grigore Şoitu, Ion Bogdan Ştefănescu, Pavel Şuşară, George Vulturescu

Invitaţi speciali: Nadia Trohin (voce), Cătălin Milea (saxofon) & Mircea Tiberian (pian).

Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ioan Cristescu.

Producător: Anamaria Spătaru

Organizatori: EURO CULTURART, MUZEUL NAŢIONAL AL LITERATURII ROMÂNE DIN BUCUREŞTI, TEATRUL NAŢIONAL DE OPERETĂ “ION DACIAN”.

Coorganizatori: APLER, USR Filiala Bucureşti Poezie, Opera Scrisă.Ro.

Coproducător: Radio România Cultural. Parteneri media: Cultura, Observator Cultural, AgenţiadeCarte.ro.

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Duminică, 18 mai:

*Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12

Ora 13.00 – Lecturi publice de poezie: Florin Hălălău, Radu Ianovi, Diana Iepure, Oana Cătălina Ninu, Marius Surleac, Constantin Iftime, Leonard Ancuța, Raluca Blezniuc, Adrian OproiuVioleta Savu, Valentin Iacob, George Floarea, Cam Camil

Moderator: Vasile Mihalache

* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12

Ora 14.30 – Institutul Blecher

Ciprian Măceşaru şi Emanuela Ignăţoiu-Sora.

Moderator: Claudiu Komartin

* Club La Scena, Calea Călărași nr. 55

Ora 17.00 – Lecturi publice de poezie: Mitoș Micleușanu, Anca Mizumschi, Gheorghe Iova, Mugur Grosu, Adrian Pârvu, Iulian Tănase, Andrei Dósa, Sorin Gherguţ, Ciprian Măceșaru.

Moderator: Cosmin Perța

www.tncp.roComments are closed.