Ai carte, ai parte 

Andrei Cornea, premiat de către PEN Club România

Vineri, 20 noiembrie 2015, în sala Cupola a spațiului de evenimente Romexpo din București a avut loc o întâlnire a PEN Clubului România, în cadrul căreia scriitorul Andrei Cornea a fost premiat pentru volumul ”Miracolul. Despre neverosimila făptură a libertății”, editura Humanitas, 2014. Premiul a fost finanțat de Societatea pentru Gestiunea Drepturilor de Autor ”Opera Scrisă”. Scriitorul Dan Mircea Cipariu, președintele acestei societăți, a fost prezent la eveniment: ”Și în viitor Opera Scrisă va susține acest proiect. Am vorbit și cu Ioan Cristescu, prietenul nostru și președintele Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER), că la Librăria Open Art, care este susținută  de către Opera Scrisă și de către APLER, putem face câteva evenimente. Sunt foarte bucuros și că sunt mulți colegi din Opera Scrisă în noua conducere a PEN Club România”. De asemenea, în urma unui vot, a fost aleasă o nouă conducere pentru PEN Club România, iar Simona Grazia-Dima a primit o diplomă specială la finalul celor zece ani de secretariat pentru club.

Scriitorul Andrei Cornea a primit premiul pentru ”Miracolul. Despre neverosimila făptură a libertății”, editura Humanitas, 2014. Din juriu au făcut parte, printre alții, Caius Dobrescu, Magda Cârneci, Adina Dinițoiu, Daniel Cristea-Enache.

”În această carte, Andrei Cornea propune o meditație lucidă și în același timp o pledoarie vibrantă pe tema libertății, ca o valoare supremă și facilă a spiritului uman, aflată mereu în pericolul de a fi pierdută și în situația de a fi recucerită prin efortul nostru comun și continuu.”, a spus scriitoarea Magda Cârneci despre volumul premiat.

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit, de asemenea, despre cartea lui Andrei Cornea. ”Ceea ce se întâmplă în ultima vreme îi dă foarte mare dreptate lui Andrei Cornea, din păcate, și ne arată încă o dată cât de importantă este reflecția critică și cât de importantă este implicarea intelectualului în problemele cetății.”

Andrei Cornea: ”Mulțumesc pentru acest premiu la care nu mă așteptam. Eu nu sunt membru al PEN Club dar mă gândesc că poate voi deveni. Această carte spune de fapt că lumea noastră este nesigură, ținuturile care par a fi sigure se dovedesc că oricând pot intra în vrie și îndeamnă la luciditate și un fel de optimism lucid.”

”Un club cu personalitate”

Scriitoarea Simona Grazia-Dima a fost premiată pentru activitatea ca secretar al clubului timp de 10 ani. ”Diploma de merit PEN România se acordă poetei Simona Grazia-Dima pentru întrega activitate ca secretar a PEN România în perioada 2006-2015, activitate în care, timp de 10 ani, ea a manifestat mult devotament față de breaslă, corectitudine morală și un spirit de responsabilitate remarcabile, care au făcut cu putință buna funcționare a organizației”, a declarat Magda Cârneci, președintele PEN Club România.

Simona Grazia-Dima: ”Am încercat într-o scrisoare, să spun ce anume am făcut. Am trecut prin momente grele, în sensul că nu suntem un club foarte puternic. Să ne gândim că în lume există PEN Clubul american, cel englezesc, care au și venituri și tradiție. PEN Clubul german. Sunt cluburi foarte puternice. Însă noi ne remarcăm întotdeauna printr-o anume orginalitate, printr-o anume corectitudine și să nu uităm că la un moment dat Ana Blandiana a fost pe cale să devină președinte PEN International. Suntem o țară mai mică, un club nu foarte puternic, dar totuși cu o personalitate distinctă. Și Denisa Comănescu, oriunde a mers, a știut să discute foarte pertinent. De asemenea Ioana Ieronim. Costantin Abăluță a făcut o atologie a poeților din PEN. Fiecare a avut ceva de adus nou. Iar eu, așa cum am spus și în scrisoare, m-am simțit privilegiată pentru că am avut prilejul să lucrez cu dumneavoastră. Am făcut din aceste obligații interne și un gest de devoțiune pentru că, deși uneori am fost sceptici, m-am gândit că totuși orice direcție ar fi luat acest PEN, este o afliere importantă pe care m-am gândit să nu o pierdem.”

De asemenea, un premiu special acordat revistei Memoria, aflată la 25 de ani neîntrerupți de apariție.

În urma alegerilor, care au avut loc în aceeași seară, Magda Cârneci rămâne la conducerea PEN Clubului România, de data aceasta avându-l pe Caius Dobrescu drept vicepreședinte, iar Elena Ștefoi va îndeplini funcția de secretar al clubului. Ca o noutate, începând de la aceste alegeri, în conducerea clubului au mai fost invitate două persoane, mărind astfel echipa. Este vorba despre scriitorii Răzvan Țupa și Mariana Gorczyca. Un alt punct bifat de către PEN clubul România a fost votarea unor noi membri ai clubului. Printre cei acceptați se numește și Cezar paul Bădescu, Ioan Matiuț, Radu Vancu și un cristian.

Dorina CIOPLEA



Comments are closed.