Ai carte, ai parte 

Proiectul de Directivă a Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene (2012/0180), dezbătut la ORDA

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a organizat vineri, 21 septembrie 2012, o întrevedere între societățile de gestiune colectivă a drepturilor de autor și domnul Pompiliu Tamaș, reprezentant al Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România. Din parte OPERA SCRISĂ.RO, la întrevedere a participat doamna Cristina Poterăşoiu, membru în Consiliul Director OSRO.

“Scopul întâlnirii a fost discutarea și expunerea punctelor de vedere asupra Proiectului de Directivă a Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene (2012/0180) privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe, și acordarea licențelor multiteritoriale de drepturi asupra operelor muzicale pentru utilizări online pe piața internă.

La întrevedere au participat, de asemenea, reprezentanți ai Asociației Naționale a Internet Service Providerilor din România (ANISP), Societății Române de Televiziune (SRTV) și Societății Române de Radiodifuziune (SRR). Ministerul Culturii și Patrimoniului Național a fost reprezentat de doamna Adriana Popp, consilier pentru afaceri europene.

Comisia Europeană a adoptat, la 11 iulie 2012,  proiectul unor măsuri de modernizare a societăților de gestiune colectivă a drepturilor de autor, indiferent de categoria titularilor de drepturi pe care îi reprezintă, în sensul încurajării transparenței și eficienței acestora. Propunerea are la bază multiple dialoguri cu părțile interesate: autori,  editori, producători, societăți de gestiune colectivă a drepturilor de autor, utilizatori și instituții publice.

Titlurile I, II și IV cu excepția articolelor 36 și 40 se adresează tuturor societăților de gestiune colectivă din Statele Membre ale Uniunii Europene, indiferent de categoria titularilor de drepturi pe care îi reprezintă.

Titlul III, la care se adaugă articolele 36 și 40 ale Titlului IV se adresează doar acelor societăți care au ca obiect de activitate gestiunea colectivă a drepturilor de autor pentru operele muzicale utilizate online în sistem multiteritorial.

 

Concret, o dată ce va fi aprobată, aplicarea prevederilor Directivei ar însemna plăți mai rapide către membri, claritate în ceea ce privește fluxurile de venituri din exploatarea drepturilor, informații suplimentare furnizate titularilor de drepturi care ar avea, astfel, posibilitatea de a-și alege societatea de gestiune colectivă cea mai eficientă pentru a le proteja interesele.

 

În Uniunea Europeană există peste 250 de societăți de gestiune colectivă, care gestionează aproximativ 6 miliarde de euro anual, utilizarea drepturilor în sectorul muzical reprezentând 80 % din totalul veniturilor.

 

Noile tehnologii digitale conduc la o cerere din ce în ce mai mare de accesare online a conținutului cultural (muzică, filme, cărți etc.). În această situație, frontierele și/sau restricțiile naționale își pierd relevanța operațională. Fragmentarea teritorială în procesul de acordare a licențelor privează Statele Membre de accesul la o mai largă bază de date a consumatorilor, fiind în detrimentul repertoriilor de nișă și a diversității culturale. Facilitând pătrunderea pe piață a repertoriilor mici și mai puțin cunoscute, prin licențierea multiteritorială, societățile de gestiune colectivă ar deține un rol-cheie în susținerea activă a diversității formelor de expresie culturală, în  beneficiul deopotrivă al autorilor, furnizorilor de servicii de internet și consumatorilor.

 

Proiectul de Directivă, din 11 iulie 2012, statuează că societăților de gestiune colectivă care activează în toate sectoarele,  dar mai ales în domeniul operelor muzicale, și doresc să se angajeze în acordarea de licențe multiteritoriale pentru repertoriul lor li se va impune respectarea noilor standarde europene. Important, din acest punct de vedere, este articolul 15, care se referă la modul în care societățile de gestiune colectivă vor stabili criteriile de negociere cu utilizatorii pentru acordarea licențelor – în deplină bună credință și transparență.

 

Analizând comparativ Proiectul de Directivă și Legea 8/1996, cu completările ulterioare, a drepturilor de autor și drepturilor conexe, se poate observa că multe dintre elementele propuse sunt cuprinse deja în legislația românească. De aceea, în finalul dezbaterii, doamna Adriana Donțu, Director general al ORDA, a solicitat tuturor părților implicate în gestionarea drepturilor de autor și furnizarea de servicii să formuleze propuneri pentru amendarea Proiectului de Directivă, care vor fi discutate la o întâlnire ulterioară și transmise Comisiei Europene.”

 

CRISTINA POTERĂŞOIU, membru în Consiliul Director OPERA SCRISĂ.RO

 

 



Comenteaza

You must be logged in to post a comment.