Ai carte, ai parte 

“Torrent” de Stoian G. Bogdan, Editura Herg Benet, 2011

După un debut salutat de critica literară românească cu entuziasm, Stoian G. Bogdan a publicat încă două volume: “Nu-ştiu-câte-zile” (roman, 2010) şi “Torrent” (poem-roman, 2011).

 

“SGB și-a radicalizat în TORRENT experiența de limbaj din Chipurile. Acolo mai strângea de gât câte-o formulă și propunea o alta, mai vie, mai viscerală și mai violentă. Aici, în TORRENT-ul dezinhibat până la virgulă și punct, și-a adunat personajele care lui îi plac cel mai mult, și anume junkiștii puri ca lacrima, puși pe o joacă de-a distrugerea vieții și a morții, cu convingerea că ei cunosc mai bine, eventual altfel, viața și moartea, marginalii gata erotizați și drogați, „de la mama lor”, inteligenți, iconoclaști, ratați, și i-a pus pe toți să vorbească în spațiul care se numește… SGB, adică în propriul său creier.
Personajele respective „citesc și uită toate cuvintele” deoarece semnele de-acum sunt linse parcă la propriu, așa cum „aș linge luna și stelele de pe cer”.
Plăcerea de a scrie a lui SGB este teribilă și imensă.” (ANGELA MARINESCU)

“În chimie, radicalii liberi sunt identificaţi, recunoscuţi, studiaţi cu o anumită îngrijorare. În literatura română, radicalii încă nu sunt chiar liberi, dar circulă cu tot mai puţine inhibiţii prin spaţiul privat al nefericirii colective.
Un radical născut să fie liber şi care chiar se comportă aşa este Stoian G. Bogdan.
Acest TORRENT mi-a produs numeroase furnicături pe şira spinării. Este o carte de poezie numai bună de povestit. (IOAN ES. POP)

 



Comenteaza

You must be logged in to post a comment.